Over Het Krachtlokaal

Van Frisse Wind in de Wijk (2014) tot Burgerbudget (2019)
Het Krachtlokaal is mogelijk gemaakt door de gemeente Zevenaar. En wil inwoners met mooie ideeën of initiatieven voor de dorpen en wijken in Zevenaar ondersteunen.

2014: Frisse wind in de wijk   
Eind mei 2014 begon het. Als een fris briesje kondigde het traject zich aan, inmiddels waait er een krachtige, frisse wind door de Zevenaarse dorpen en wijken. En is er een beweging in gang gezet die steeds groter groeit! Waarbinnen de gemeente, inwoners en wijkprofessionals op een nieuwe manier en met nieuwe energie samenwerken aan levendige en vitale wijken. Waar mensen goed voor zichzelf en elkaar zorgen en waar het prettig wonen is. Dit traject startte in 2014 onder de naam Frisse wind in de wijk. De gemeente en wijkprofessionals besloten om vanuit acht waarden met elkaar en met inwoners te gaan samenwerken in dorpen en wijken:
1. Bewoners als eerste aan zet
2. Gelijkwaardige partners
3. Duidelijk zijn
4. Alleen op verzoek
5. Ja ‘en’ cultuur
6. Benut wat er is
7. Werk aan een groter wordende olievlek
8. Gewoon doen!

2015: Frisse wind oefenen in Het Krachtlokaal     
Maar hoe oefen je die samenwerking nu met z’n allen? Hoe ga je het echt anders doen dan voorheen? Daarvoor startten de gemeente Zevenaar, Caleidoz, Baston wonen en de politie Gelderland-Midden, onder begeleiding van bureau Qrne (inmiddels Denk- en Doenetwerk Naar daar) op 9 april 2015 met Het Krachtlokaal. Doel was om ideeën en initiatieven in de wijk te signaleren en actief open te staan voor ondersteunings- en hulpvragen. Zodat inwoners niet ontmoedigd raken als ze het even niet meer weten en ze hun mooie initiatieven ook echt kunnen realiseren. Inwoners konden 24-7 een afspraak maken, konden met al hun ideeën terecht (niets was te gek!) en werden binnen vijf werkdagen verbonden met iemand waar ze écht iets aan hadden. Uiteindelijk heeft Het Krachtlokaal zo aan tientallen initiatieven een bijdrage kunnen leveren. Bijvoorbeeld door mee te denken over een vergunning, te sparren over een volgende stap of ‘gewoon’ door wat materialen te leveren. In alle gevallen deed Het Krachtlokaal dit zonder geld! Alle steun was in natura; door te verbinden met privépersonen, professionals of ondernemers die iets konden betekenen. Een aantal voorbeelden staan hier.

2019: Burgerbudget en Contactpersonen Dorpen en Wijken  
In 2019 is Het Krachtlokaal powered by de gemeente Zevenaar. Het is versterkt met de inzet van de drie Contactpersonen Dorpen en Wijken én met de subsidieregeling DoeDuiten. Waardoor mensen met een goed idee niet alleen kunnen rekenen op de oude, vertrouwde hulp in natura (verbindingen leggen, media-inzet organiseren, enthousiasmeren) van de Contactpersonen Dorpen en Wijken, maar ook op maximaal € 2.500 aan DoeDuiten.

Neem contact met ons op
Verbinden

In de dorpen en wijken van de gemeente Zevenaar hebben we de afgelopen jaren veel mensen met mooie ideeën en initiatieven ontmoet. Door verbindingen tot stand te brengen, bijvoorbeeld via initiatievendiners, helpen mensen elkaar verder!

Delen

Regelmatig vraagt er iemand ons om materialen. Dat kan van alles zijn: een partytent, hesjes, prikkers, een bankje, wat stoelen… We hebben heel wat deelmaterialen. Mocht je iets nodig hebben, laat het ons weten!

Rondpraten

Mensen in Zevenaar hebben elkaar heel wat te bieden. Daarom brengen we ideeën en initiatieven die iets nodig hebben of zoeken, breed onder de aandacht. Via de WATT, onze nieuwsbrief, maar ook door mensen bij elkaar te brengen.