'Bij de natuur zit mijn bevlogenheid!'

Carin Holtslag woont werkelijk schitterend. Niet alleen de plek, op het Gelders Eiland in hartje Aerdt, is fantastisch, ook haar eigen huis is een lust voor het oog. Niet in de laatste plaats vanwege haar frivole tuin. Daaruit spreekt een liefde voor de natuur en dat is de reden dat we haar opzoeken. Carin is namelijk al jarenlang actief voor Natuur en Milieu Educatie (NME) en het IVN. Naar eigen schatting spendeert ze zo’n 20 a 30 uur per week aan activiteiten voor beide verenigingen. Ze geeft onder andere rondleidingen, schrijft artikelen en columns en presenteert thema-avonden.

Groen denken
Ze ontvangt ons hartelijk en vertelt over haar tuin. “De tuin is aangelegd om zoveel mogelijk dieren een natuurlijke haven te bieden. Er zijn hier dan ook egels, kikkers, libellen, salamanders en natuurlijk bijen en vlinders. Ik noem het een klein reservaatje; heel belangrijk in een tijd waarin veel mensen hun tuin verstenen. In het buitengebied oogt het heel groen, maar er is weinig diversiteit, het zijn vooral landbouwgronden. Het is tijd om daar wat aan te doen en waar kun je dan beter beginnen dan in je eigen tuin?” Carin ervaart dat het groene denken steeds meer terrein wint. “Zoals in de gemeentelijke bermen, daar ben ik goed over te spreken. Het is waar ik me bij NME en IVN ook mee bezig houd; met de bewustwording van de natuur in de eigen omgeving van mensen en de waarde ervan. Ook in cursussen moedigen we mensen aan, bijvoorbeeld door ze uit te leggen hoe je een natuurvriendelijke tuin aanlegt. Bij IVN merken we dat het in de buitengebieden minder leeft dan in stedelijk gebied. In de buitengebieden is veel groen, er zijn veel natuurgebieden… De urgentie wordt in het stedelijk gebied veel meer gevoeld.”

Excursies en lezingen
De liefde voor de natuur kent zijn oorsprong in haar jeugd. “Mijn ouders waren heel geïnteresseerd in de natuur. In de puberteit was ik er niet meer mee bezig, maar daarna pik je het weer op. Ik zag een aanplakbiljetje van een natuurcursus van IVN, deed theorielessen met excursies, was weer in de ban van groen, ging een gidscursus volgen en merkte dat ik er heel enthousiast over kon vertellen. Het ging gelijk hartstikke goed en zo rolde ik van de ene in de andere vrijwillige functie. We organiseren thema-avonden en lezingen die ook door ouderen worden bezocht die niet gemakkelijk meer zelf de natuur in kunnen.

Expertise
Kinderen bereiken we via excursies van IVN in de natuur. Net als meer IVN-gidsen werkt Carin ook als vrijwilliger bij NME dat verbonden is aan het basisonderwijs. NME geeft lessen op school maar ook in de natuur. “Dan krijgen de kinderen een tas met opdrachtjes.  Bijvoorbeeld: ga met een verrekijker de grote grazers bekijken. En daar moeten ze dan vragen over invullen. Of ze moeten aan plantjes ruiken en krijgen vervolgens uitgelegd wat ze hebben geroken. Negen van de tien keer willen de kinderen niet weg als de les is afgelopen. Jammer is wel dat NME in sommige gemeenten wordt wegbezuinigd. Dan neemt IVN het over, maar dat zijn allemaal vrijwilligers, daar kun je niet dezelfde mate van continuïteit en expertise van verwachten.”

Bevlogenheid
Carin ervaart de natuurwereld soms als gecompliceerd. “Het is lastig dat er zoveel losse initiatieven zijn. Ze worden met de beste bedoelingen gestart, maar het zou goed zijn als het wat meer wordt gestroomlijnd. Partijen zien elkaar soms als concurrent, doordat aan iedere activiteit geldstromen zijn gekoppeld. Dat vind ik zelf echt jammer, maar ik ben heel erg idealistisch. De natuur gaat voor mij altijd voor geldstromen. Bij de natuur zit mijn bevlogenheid, dat probeer ik in alle rondleidingen uit te stralen. Alles wat je doet, heeft invloed op jouw omgeving en hoe de wereld eruit ziet. Ik probeer dat wel luchtig te houden hoor, anders wordt het gedram en dan gaat de lol er voor de deelnemers ook vanaf.”

Meer informatie?
Wil je ook iets doen met jouw passie voor de natuur? Zoek dan contact met NME Liemers: 0316- 527 743 / info@nmeliemers.nl of IVN werkgroep Liemers: 06-536 519 58 of roelbrocx@hotmail.com.