Coronabomen-fietsroutes verbinden Zevenaar!

José Vleeming is bekend van haar digitale magazine ‘Liemers Gezicht’. Door corona ligt dat nu stil wat niet betekent dat het duimendraaien is begonnen. Met Rafelroutes heeft ze meer dan voldoende om handen. Met het team van vier personen, dat bestaat uit André de Klein, Wim Verbiesen, Henk Willemsen en José zelf, draait het op volle toeren. Rafelroutes afficheert zich als hét platform in de Liemers als het gaat om fiets-, wandel- en kunstroutes. Los van de al bestaande routes wordt Rafelroutes binnenkort uitgebreid met een aantal heuse Coronabomen-routes. José praat ons bij.

“Rafelroutes bestaat nog niet eens zo heel lang, maar we zijn tevreden zoals het gaat,” vertelt José. “We hebben tienduizend flyers laten maken die we in de Liemers verspreiden. De interesse voor Rafelroutes zien we ook op onze website terug. De routes zijn via PDF, maar ook via GPX beschikbaar. Met een app als bijvoorbeeld Komoot of Strava zijn de GPX-bestanden gemakkelijk te downloaden.”

Betekenisvolle plek
De Coronabomen-routes kwamen zo maar op het pad van het Rafelroutes-team. José: “Ons teamlid Wim Verbiesen werd benaderd door contactpersoon dorpen en wijken van de gemeente Leny Thuss. De gemeente heeft alle dorpen en wijken een coronaboom aangeboden. De bewoners konden zelf kiezen voor een betekenisvolle plek in hun kern of wijk waar de boom moest komen te staan. De bomen fungeren als aandenken aan deze tijd. Het leek Leny een mooi idee om ze via fietsroutes met elkaar te verbinden. We hebben drie kortere routes van tussen de 25 en 35 kilometer gemaakt, waarbij je door delen van de gemeente Zevenaar fietst, en een langere route van zo’n 80 kilometer die alle kernen en de coronabomen verbindt. De coronabomen zijn natuurlijk nog jong en dat maakt het niet perse tot een hele enerverende route. Daarom hebben we er, waar mogelijk, speciale ontdekkingen in opgenomen, wat de routes extra spannend maakt. Ons teamlid Henk Willemsen heeft een presentatie met een voorbeeldroute gegeven aan de contactpersonen dorpen en wijken van de gemeente en zij waren heel enthousiast.” Zelf is José ook enthousiast over de routes. “Het is een leuk gegeven om door delen van je eigen gemeente te fietsen die je waarschijnlijk nog niet kent. Woon je in Aerdt dan ben je misschien minder snel geneigd in Giesbeek te fietsen. Terwijl dat door deze routes vanzelf gaat. Zo leer je jouw gemeente op een andere manier kennen. Zo geldt dat ook voor onze Kunstwandelingen. Je wandelt langs kunst in de openbare ruimte, ziet tegelijkertijd je eigen leefomgeving op een andere manier en komt op plekken waar je nooit eerder was.”

Kunstwandelingen
De Kunstwandelingen zijn nieuw en die voeren langs kunst in de openbare ruimte. José: “Het zijn relatief korte routes waar veel te beleven valt. Dat idee ontstond ook ineens. Je vangt eens wat op, denkt erover naar, zoekt er mensen bij, waarna de mannen binnen ons team die de routes bedenken de wandelingen zijn gaan uitzetten. Daarbij worden ze soms geholpen door mensen die veel lokale kennis hebben. Het is de bedoeling om in zoveel mogelijk plaatsen in de Liemers, die in onze optiek loopt van Westervoort tot Megchelen, nieuwe routes te ontwikkelen.” Jose sluit af met de vraag of ik nog in ben voor een nieuwtje. Natuurlijk! José: ‘Aansluitend op de kunstwandeling die langs het gemeentehuis in Zevenaar voert (route Zevenaar: Centrum-Zonnemaat), gaan we er ook een ín het gemeentehuis ontwikkelen. Een eerste overleg is geweest en het plan staat nog in de kinderschoenen, maar we hopen het dit najaar te kunnen presenteren. Nu is het nog fietsweer en richten we onze energie vooral daar op.”

Meer informatie?
Wil je meer weten over Rafelroutes en de routes bekijken? Ga dan naar www.rafelroutes.nl. Er worden steeds weer routes toegevoegd, binnenkort dus de Coronabomen-routes!

Wil je proefwandelaar- of fietser worden? Om de routes te checken en wellicht te helpen verbeteren? Mail dan naar info@rafelroutes.nl.

Elke tweede maandag van de maand wordt een route (een ‘Rafel’ belicht in ‘Kijk op de Samenleving’ op RTV Favoriet, iedere twee weken wordt die Rafel wat verder uitgediept in DLHG-Courant.