'We willen mensen een mentale opkikker bieden!'

Joke Koenen woont in Schrijvershoek. Ze is er actief binnen de buurtvereniging, maar daar blijft het niet bij. Ze zit namelijk niet alleen continu boordevol ideeën, maar is ook ‘van de actie’. Haar werkervaring én opgebouwde netwerk helpen haar vervolgens om dingen te laten slagen. Zoals Eigenwaardig in de Liemers!

Joke heeft, samen met medebewoners in Schrijvershoek, al veel voor elkaar gekregen. Zoals de Beweeg- en ontmoetingstuin. Of andere buurtbewoners geïnspireerd met een idee aan de slag te gaan. Zoals de jongeren Zara en Marten met het pimpen van het basketbalveld in de wijk. Nu is ze, samen met Marleen Kruitwagen, Eigenwaardig in de Liemers gestart. Een idee dat echt in  coronatijd is ontstaan.

Gek worden
Joke: “Toen corona begon dacht ik al: dit gaat verkeerd met mensen. Hoe langer het duurt, hoe gekker we allemaal worden. Daar is niet iedereen tegen opgewassen. Daarop heb ik zelf een keer in de week een spreekuur georganiseerd. Daar kwamen mensen langs die de gekste problemen deelden. Ze waren vijftig jaar getrouwd en doordat ze nu constant bij elkaar op de lip zaten, konden ze elkaar niet meer luchten of zien. Of een jongere die zich erg depressief voelde doordat hij zijn ouders alleen maar achter een computer zag zitten. En dacht: wordt dit nou mijn leven later? Ik merkte al snel dat als dingen al scheef zaten, bijvoorbeeld in relaties, ze alleen maar schever groeiden. Met korte interventies probeerde ik mensen op weg te helpen. Zelf, of door mijn netwerk in te zetten: iedereen kan namelijk wel met iets helpen! Je moet alleen weten wat er is en wie wat kan bieden. Mensen hoefden niet te betalen, maar konden een vrijwillige bijdrage doen. Als je geholpen wilt worden door een professionele organisatie, moet je ziek zijn of iets mankeren. Ik wil dat mensen hoe dan ook ergens terecht kunnen. Daarom ben ik dit begonnen.”

Samen de puzzel leggen
Ze deed het niet alleen, maar samen met Marleen die als communicatieadviseur en  jongerencoach werkt. Joke: “We kwamen in gesprek en concludeerden samen dat corona echt ten koste van de eigenwaarde van mensen gaat. Ook van jonge mensen. Zoals die jongen. Die gaat niet tegen zijn ouders zeggen dat hij neerslachtig wordt van hoe hij ze de hele dag ziet ploeteren, maar worstelt er wel mee. Maar er zijn ook ogenschijnlijk kleine vragen. Ouderen die niet weten hoe te communiceren via Zoom of Teams. Ogenschijnlijk kleine vraag, maar cruciaal om in deze tijd mee te kunnen blijven doen. Verbonden te blijven. We willen bereiken dat mensen opluchting ervaren. Ze een mentale opkikker bieden. En ze vooral ook laten zien wat ze zelf kunnen doen om uit de impasse te komen. Wat je thuis kunt doen, bij een (digitaal) clubje, zodat er weer wat ruimte in het brein ontstaat. Het welzijnswerk zou hier ook iets in kunnen betekenen, maar focust zich meer op groepen. En daarnaast wordt er veel geboden, maar weet lang niet iedereen wat het welzijnswerk te bieden heeft. Daar kunnen wij mensen op wijzen! Die samenwerking is dan ook erg leuk. Ik bespreek van alles met de mensen die langskomen en leg van daaruit de puzzel met ze. Maar ik maak geen dossier en noteer niets. We helpen mensen gewoon verder.”

Iedereen heeft iets te bieden
Joke benadrukt dat ook na corona het netwerken met elkaar belangrijk blijft. Joke: “Ik hoop dat mensen die nu zelf niets nodig hebben, beseffen hoe belangrijk het is wat ze een ander kunnen bieden. Het zou zo mooi zijn als we dat met elkaar weer wat meer gaan beseffen! Iedereen heeft wel een talent. En het is hartstikke mooi als een ander daar van kan profiteren! En vervolgens heeft die ander ook weer iets te bieden. Het individualisme is zover doorgegroeid dat we dit een beetje zijn kwijtgeraakt. We hoeven niet alleen te blijven rondlopen met een probleem. Net zo lang tot je er ziek van wordt en in het professionele circuit wordt geholpen. Met Eigenwaardig in de Liemers willen we daar heel graag voor zitten!”

Meer informatie
Wil je contact opnemen met Joke en Marleen? Dat kan direct via de website www.eigenwaardigindeliemers.nl. Eigenwaardig in de Liemers zit in het grootschalige gebouw van Zevenaardig op het Hengelder, met diverse grote ruimtes waardoor afstand houden makkelijk is en ontmoetingen plaats kunnen vinden.