Giesbeek musiceert samen in coronatijd!

Hoe kun je nou samen blijven musiceren in coronatijd? Het was een vraag die Wim Lourens uit Giesbeek een tijdje bezig hield. Toen zag hij het project Shadows van oud-Direct zanger Tim Akkerman en ging er een balletje rollen dat pas stopte toen er een project was: ‘In sessie zonder pressie’. Mede mogelijk gemaakt door DoeDuiten.

Wim vertelt vol vuur over het project Shadows. “Ja, ik zag dat en was meteen enthousiast. In dat project kon je dus gewoon met Tim Akkerman meespelen. Ik dacht direct: hoe mooi zou het zijn om dat te kunnen doen met Giesbeekse muzikanten! Na enig speurwerk kwam ik uit bij JamKazam, een platform dat muzikanten live laat spelen via internet. Ik nam een proefabonnement, verdiepte me een beetje in de technische achtergronden en kwam via JamKazam in contact met muzikanten van over de hele wereld. Want dat is met dit platform mogelijk.”

Vertraging eruit halen
Wim: “Het resultaat van mijn onderzoek was dat ik een zogenaamde ‘audio interface’ nodig had om de vertraging die er optreedt als je online iets doet, eruit te halen. Want anders speel je niet lekker samen. Ik schafte er voor mezelf een aan om te ontdekken welke mogelijkheden het bood. Vrij snel daarna heb ik de geluidstechnicus Tonnie Worm van de SGCZ (Stichting Giesbeekse Culturele zalen) erbij betroken, als partner in crime. Dankzij de SGCZ konden  we gebruikmaken van een ruimte in Kulturhus De Brede Blik waar we twee grote schermen hebben opgesteld als ‘testomgeving’. Vanuit de SGCZ is er een tweede audio interface aangeschaft en toen zijn we ‘de wijde wereld’ in gegaan om te kijken of er genoeg enthousiasme was voor een groter project.”

Giese podium
Daarbij hielp het Wim dat de aanjagers betrokken waren bij de ‘Giese podium’-organisatie en zo genoeg muzikanten kenden. “We hebben een aantal van deze Giesbeekse muzikanten in de zaal uitgenodigd om naar een demo te kijken en te luisteren en ze waren meteen erg enthousiast. Het idee was om elke nieuwe deelnemende muzikant een “interface met microfoon” in bruikleen te verstrekken. Om deze aan te kunnen schaffen hadden we geld nodig. Via een succesvolle aanvraag voor DoeDuiten bij Het Krachtlokaal van de gemeente Zevenaar lukte dat. Er is veel animo om deel te nemen aan het project, maar er moest technisch nog het een en ander worden uitgezocht. Bijvoorbeeld om ook een professionele muziekstudio aan het platform en het project te kunnen koppelen, zodat we alles konden opnemen en “bewerken”. Dankzij de geluid/muziekstudio en de deskundigheid van Antoon Wieland is dat gelukt! Als er een muzieksessie is geweest op JamKazam, haalt hij de opnames van JamKazam af en bewerkt ze verder in zijn geluid/muziekstudio. Hij voegt er bijvoorbeeld ook effecten aan toe. Het muziekstuk kan daarna door de muzikanten gebruikt worden als studiemateriaal of het kan gepubliceerd worden. Mochten we weer fysiek kunnen repeteren, dan heeft iedereen toch gewoon door kunnen oefenen.”

Na corona doorgaan
Ook als de coronatijd ten einde is gekomen, gaat het project door. “Op deze manier, via het  internet, kunnen we ook contact blijven houden met muzikanten die wel meedoen aan het Giese podium, maar niet hier wonen. Het is een ideale manier om vanuit huis, ergens in Nederland, elkaar te kunnen zien en samen muziek te kunnen maken en te repeteren! Het zou ook voor de fanfare kunnen werken. Vijf of zes blazers kunnen met de interfaces alles samen thuis repeteren. Wanneer ze dan fysiek weer samen komen, zijn ze nog beter voorbereid. Idem dito voor oud-Giesbekenaren die hier terugkomen om een paar keer per jaar muziek te maken. Bij de grote repetities ben je dan beter voorbereid en is het rendement van de repetitie veel hoger. Zangpartijen kunnen vanuit huis, vooraf door zangers en zangeressen worden uitgezocht en doorgenomen. Maar ook voor mensen die door omstandigheden de deur (tijdelijk) niet uit kunnen is dit prachtig; zij kunnen gewoon mee blijven doen. Het was een spannende zoektocht en het nodige gepuzzel om het in de studio direct goed te kunnen doen, want we wilden wel meteen vertrouwen wekken bij de deelnemers. Nu dat allemaal is gelukt, kunnen we weer de volgende stappen zetten. Het biedt gigantisch veel mogelijkheden!”