'Giese muzikanten repeteren met elkaar vanuit de eigen huiskamer!'

Stichting Actief Spijk zet het dorp op de kaart
“Met deze enorme insectenhotels maken we écht een verschil!”
Guido Ariessen is, zoals hij zelf zegt, een van de vele ‘dorpsgekken’ in Spijk. Actieve bewoners die zich, naast hun werk, gezin en hobby’s, ook nog sterk maken voor het dorp. Met tastbaar resultaat, want Spijk won in 2018 Kern met Pit en kort geleden zelfs de landelijke Steenbreek-trofee, uitgereikt aan een dorp dat succesvol vergroent en ontsteent. De Stichting ging op het duurzame, natuurlijke pad verder en kwam met het idee voor twee enorme insectenhotels. Door de inzet van vele mensen en de steun van DoeDuiten wordt het idee nu werkelijkheid. Guido Ariessen vertelt erover.

Hij is trots op de plek waar hij vandaan komt. Het is een sentiment dat breder in het dorp leeft. “De buitenwacht kijkt er alleen nog wel eens anders tegenaan. We zien echter dat we Spijk steeds meer op de kaart krijgen. Niet alleen met het winnen van die prijzen, maar ook met ons mooie dorpsplein en de natuurlijk rustplaats die aan diverse wandel- en fietspaden ligt. Daar staan bloemen en struiken en hangen vogelhuisjes en vers fruit dat vrij geplukt mag worden. Die plek wordt niet alleen ontzettend goed bezocht, maar we zien mensen er ook echt genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. En zo ontstond ook het idee voor het realiseren van de insectenhotels.”

Niet zomaar insectenhotels
Dat moesten niet zomaar insectenhotels worden, zo werd al snel duidelijk. “Ze moeten wel echt iets betekenen en bijdragen. En opvallen. We besloten met de Stichting het internet op te gaan om de opties te verkennen. Het waren er talloze die één ding gemeen hadden: ze waren onbetaalbaar. Dus besloten we het over een andere boeg te gooien. Zo ontstond het idee om er een sociale werkplaats bij te betrekken. Zodat het ook nog een maatschappelijke functie zou krijgen.” De Stichting deed wat het altijd doet: een deugdelijk plan opstellen. Daarmee werd contactpersoon Dorpen en Wijken van de gemeente, Leny Thuss, benaderd. Ze was enthousiast, dacht met de Stichting mee en zo kwam uiteindelijk Nova uit Pannerden in beeld. Guido: ”We zochten contact en ze bleken blij verrast door ons verzoek. Ze wilden het doen, maar dan zonder tijdslimiet. Dat vonden wij geen enkel probleem; het maatschappelijke aspect woog voor ons zwaarder. De DoeDuiten-aanvraag bij de gemeente verliep vervolgens heel snel, waardoor de mensen bij Nova aan de slag konden.”

Alles vertalen naar ‘samen’
Het is een spannende tijd; het eerste insectenhotel kan immers ieder moment worden geleverd. Guido: “We hebben steeds volop contact gehad. In coronatijd ging dat door het sturen van foto’s, waarop we de vorderingen konden zien, en door korte bezoekjes, na werktijd. Nu kunnen we elkaar gelukkig weer wat meer opzoeken en dat is hartstikke mooi. De hotels zijn twee bij tweeëneenhalve meter groot, zien er mooi uit, hebben een afdak en de namen van de makers zijn erin verwerkt. Zo komt alles samen. Een komt bij de rustplaats, de andere op het dorpsplein. Als ze er staan, kan een volgende stap kan zijn om natuurverenigingen, IVN met wandeltochten of imkers te benaderen of ze iets rondom de hotels kunnen of willen betekenen. Zo werken we altijd. We hebben ideeën en benaderen mensen met verstand van zaken of ze ons verder willen helpen. Wie niet waagt, wie niet wint. We zijn geen schreeuwers, maar doeners. En we vertalen altijd alles naar ‘samen’. Zo krijg je de gunfactor en ontstaat de situatie waarbij wij, als Stichting, de kar trekken en het dorp steeds vaker en meer mee duwt. En dat is net zo belangrijk!”