'Ik vind het belangrijk dat alle kinderen gehoord worden!'

Maak kennis met kinderburgemeester Loid Stegeman
“Ik vind het belangrijk dat alle kinderen gehoord worden”

Loid Stegeman is tien jaar oud en sinds september 2021 de tweede kinderburgemeester van de gemeente Zevenaar. Zijn moeder zag een advertentie waarin gezocht werd naar een opvolger voor Jasmijn Braam. Ze liet het aan Loid zijn en die was direct enthousiast. “We vonden het allebei echt bij mij passen. Ik ben namelijk niet bang om voor een grote groep mensen te praten en sta graag in de schijnwerpers. En dat is precies wat de kinderburgemeester moet doen!”

Hij vindt het super leuk. “Ik heb al zoveel mooie dingen gedaan in deze eerste paar maanden en het kan alleen maar leuker worden. Want er staan nog heel veel dingen op de planning.”

Pietenhuis
Voorlopig hoogtepunt voor Loid is de landelijke intocht van Sinterklaas. “We gingen met een groepje namens de gemeente Zevenaar naar het Pietenhuis. Dat is het grote witte huis dat je ook op televisie in het Sinterklaasjournaal ziet. Er waren heel veel gemeenten en ieder groepje mocht een showtje geven voor Sinterklaas. Ons optreden was Vendelen. De Vendelgroep uit Zevenaar deed allerlei kunstjes met vlaggen. Sinterklaas zat bovenop een trap en wij gaven beneden de show. Mijn taak was om naast de burgemeester te lopen met het bord van Zevenaar.”

Ideeën
Het idee van de kinderburgemeester komt rechtsreeks voort uit het collegemotto in Zevenaar: Zevenaar verbindt. Via de kinderburgemeester verbindt de gemeente zich ook graag met de allerjongste inwoners. Loid vertegenwoordigt dus alle kinderen in Zevenaar. Hij heeft zelf veel ideeën, maar vindt het ook belangrijk dat alle kinderen zich gehoord voelen en hun ideeën kunnen delen. “Daarom hebben we Ideeënbussen neergezet op alle basisscholen in Zevenaar. Daar konden kinderen tot 30 november hun ideeën kwijt. Zo kom ik ook te weten welke ideeën zij allemaal hebben en worden kinderen echt gehoord. Het beste idee wordt binnenkort gekozen en dan ook uitgevoerd.” Zelf lanceert hij ook allerlei leuke ideeën. Zo verrijst er in december een enorme Wensboom voor het gemeentehuis. Loid: “Daar kunnen mensen kaartjes inhangen met hun wens. Wij kiezen dan een wens en die wordt waargemaakt. De kaartjes kunnen mensen in het gemeentehuis halen.”

Beetje beroemd
Komend jaar staan er ook verschillende activiteiten op de agenda van de kinderburgemeester. Loid: “Ja, allemaal bijzondere dingen. Zoals het Voorleesontbijt, de Koningspelen, het Verkeersexamen, Bevrijdingsdag en de Dodenherdenking. Daar ben ik allemaal in functie bij. Ik kijk het meeste uit naar Bevrijdingsdag, omdat dat echt een feestdag is.”Loid vindt het heel cool kinderburgemeester te zijn. “Ik raad het ieder kind aan. Je wordt gewoon een beetje beroemd in Zevenaar. Op school krijg ik ook heel veel positieve reacties van kinderen die het heel gaaf voor mij vinden. Ik ben echt blij dat ik het ben geworden.”

Wil je Loid zelf horen? Luister dan naar de podcast die we met hem opnamen!