“Jouw enthousiasme was voor mij besmettelijk”

In hartje Zevenaar zoek ik Favoriet FM. De radiozender blijkt te resideren in een portiekflat. Guido en Maikel zitten samen met presentator Martijn Berkenfeldt, technicus Caroline Hendriks en ‘regelneef’ Henk Denissen in de ontvangstruimte. Ze bereiden de uitzending voor.

Vijf minuten voor uitzending stappen we de high-tech studio in. Martijn praat het intro vol, waarna Maikel vertelt over de faciliterende overheid, die het ‘wil laten gebeuren in de samenleving’. En inwoners met raad en daad bijstaat.

Enthousiasme spat eraf
Als inwoners het zelf dragen, spat het enthousiasme ervan af. Martijn vraagt wat er in het half jaar dat Het Krachtlokaal bestaat, is gebeurd? Maikel vertelt over het bij elkaar brengen van netwerken van Baston wonen, Caleidoz, gemeente en politie. Voor nagenoeg iedere inwonersvraag, biedt dat netwerk wel een ingang of een haakje. Maikel verwijst trots naar de succesverhalen op de website. Zoals dat van Guido. Hij vertelt hoe er uit kwaadheid een bewonersgroep rondom veiligheid ontstond in Zonnemaat-West en hoe er, door eigen inzet en een beetje ondersteuning door de Krachtlokaal-partijen, veel is verbeterd. Maikel beschouwt Guido als een ‘local hero’. Als iemand iets aan de veiligheid in zijn straat of buurt wil doen, kunnen ze via Het Krachtlokaal met hem in contact komen. Tijd voor muziek. Hoe toepasselijk: People, help the people.

Maken van verbinding
Na zangeres Birdy gaat Martijn verder. Hij vraagt hoe Het Krachtlokaal werkt. Maikel schetst de startvraag: heb je überhaupt hulp nodig om iets te realiseren? Als dat zo is, kun je het melden bij Het Krachtlokaal. Binnen vijf werkdagen verbindt het je aan iemand aan wie je iets hebt. Die vijf werkdagen zijn nodig om na te denken over wie die persoon zou kunnen zijn. Dat gaat snel en efficiënt, via mail en groepsApp. Na het maken van de verbinding, blijft het team het initiatief volgen. Het valt Martijn op dat Maikel straalt als hij erover vertelt. Hij vindt het ook fantastisch. Het is anders werken, de wijk in, met de mensen samen en daar word je enthousiast van. Guido voelt het ook zo. Dat enthousiasme werkte voor hem besmettelijk. Hij wil er best tijd insteken, vindt het belangrijk om elkaar verder te kunnen helpen!

Toekomstdroom
Presentator Martijn stipt het vluchtelingenproject aan. Maikel schetst hoe het is gegaan. Weer heel simpel: signalen van mensen opvangen, de deuren openzetten en verbinding maken. Het heeft zomaar 250 potentiële vrijwilligers opgeleverd. Martijn sluit af: vrijdag kunnen inwoners tijdens de weekmarkt hun eigen idee komen verrijken. Maikel deelt nog zijn toekomstdroom: dat er ooit een bijeenkomst is zonder de vier professionele partijen. Dat inwoners op eigen initiatief elkaar verder helpen.