'Ik wil kinderen inspireren en met mijn enthousiasme aansteken!'

Jasmijn is de eerste Kinderburgemeester van Zevenaar
De gemeente Zevenaar heeft regelmatig en structureel contact met volwassen inwoners. Met dorpsraden en actieve bewoners uit Zevenaar-stad bijvoorbeeld en via het inwonersspreekuur van de burgemeester. Maar hoe organiseer je contact met kinderen? Zodat #Zevenaarverbindt ook geldt voor de jongste inwoners? Want de jeugd ís de toekomst! Daarom wordt op 16 september de eerste Kinderburgemeester van de gemeente Zevenaar geïnstalleerd. Ze heet Jasmijn en we stellen haar graag voor.

Jasmijn in geboren en getogen in Zevenaar. Ze is 11 jaar oud en zit nu nog in groep 7. Ze is sportief, zit op hockey, skeelert graag en houdt daarnaast van tekenen en lezen. Ze heeft een broertje van 8 waarmee ze het goed kan vinden!

Leuk en interessant
Jasmijn zag een advertentie waarin de Kinderburgemeester werd gezocht en dacht meteen: ik wil meedoen! Jasmijn: “Ten eerste leek het me heel leuk, want ik wil later graag journalist worden. Ik wil dingen onderzoeken, meemaken en ben erg nieuwsgierig.  Dus besloot ik een filmpje te maken. Daarin kon ik mijn enthousiasme beter kwijt dan in een mail of een brief. Ik vertelde dat ik in Zevenaar woon en het leuk vindt om mensen toe te spreken. Dat het me erg leuk en interessant leek om Kinderburgemeester te zijn, dat ik er veel van kon leren en er, na afloop, met plezier op wilde terugkijken.”

Gesprek in de raadszaal
Toen was daar ineens corona. En duurde het even voor ze een reactie kreeg. Jasmijn: “Er hadden zich dertien kandidaten gemeld, waarvan er drie werden uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis. En ik was een van die drie! Ik had een gesprek met onder andere de burgmeester, de griffier en een raadslid. Het was in de raadszaal en daar was ik nog nooit geweest. Ik kende alleen de bibliotheek en was er wel eens geweest voor een paspoort. In het gesprek vroegen ze aan mij waarom ik had meegedaan. Wat ik dacht dat mijn taken zouden zijn en of ik er wel tijd voor had. Maar de burgemeester vroeg me ook naar mijn ideeën. Ik vertelde dat ik het belangrijk vind dat kinderen in alle wijken kunnen spelen. Dat er ook in oudere wijken meer speeltuinen komen en niet alleen in de nieuwe wijken, zodat alle kinderen fijn buiten kunnen spelen.”

Posters in bushokjes
Nog dezelfde avond ging de telefoon: Jasmijn was gekozen tot eerste Kinderburgemeester van Zevenaar! Jasmijn: “Ik was heel blij, vooral omdat ik het niet had verwacht. Mijn eerste vraag was of ik het iedereen al mocht vertellen. Daar moest ik even mee wachten. Na het weekend wilde de gemeente het algemeen bekend maken, met een filmpje.” Jasmijn wordt pas op 16 september officieel beëdigd in de raad, maar begint al aardig bekend te raken in Zevenaar. “Dit is al mijn tweede interview. Ik heb in de krant gestaan, kom in bushokjes te hangen op posters en op het gemeentehuis word ik door sommige mensen al herkend!”

Kinderen inspireren
Veel van wat Jasmijn gaat doen, wordt de komende tijd duidelijk. Zelf kan ze al een klein tipje van de sluier oplichten. Jasmijn: “Met speciale gelegenheden mag ik erbij zijn, bijvoorbeeld tijdens Koningsdag en op 4 en 5 mei, maar ook bij de opening van scholen en dat soort dingen. Op 16 september wordt er veel meer bekend.” Jasmijn heeft al wel een duidelijk beeld bij wat ze als Kinderburgemeester wil bereiken. “Ik hoop dat ik kinderen kan inspireren zodat ze de volgende ronde ook gaan meedoen. Ik wil laten zien dat je kunt worden wat je wil. En kinderen aanmoedigen hun interesses te uiten en proberen er wat meer te doen. Dromen najagen. Kinderen op een leuke manier met mijn enthousiasme aansteken!”