'Komdersuut is het huis van de mogelijkheden in Angerlo!'

“Komdersuut is het huis van de mogelijkheden in Angerlo!”
Het verhaal van Komdersuut begint als in Angerlo bekend wordt dat de pastorie naast de Galluskerk wordt verkocht. Bewoners zoeken elkaar op en na een avond sparren over wat ze met de pastorie zouden kunnen doen, is er het pioniersproject Komdersuut. Een laagdrempelige plek voor iedereen in Angerlo, de regio en eigenlijk heel Nederland.

Dat laatste benadrukt Channa Wijmans, sinds een jaar in dienst als coördinator. “Het is zo’n mooie, unieke plek, met prachtige ruimtes. Komdersuut staat open voor alles en iedereen; mensen die elkaar willen ontmoeten, jonge ouders, kinderen die huiswerk willen maken, mensen die samen willen eten en aanschuiven aan de open eettafels. Er is een weggeefbibliotheek, er worden allerlei workshops (broodbakken, bloem-binden, drukwerk maken e.d.) aangeboden en er is in coronatijd veel gewandeld. Ik ben er trots op dat ik hier mag werken.”

Pleisterplaats
Door tussenkomst van de bewoners in Angerlo is de pastorie, in de vorm van Komdersuut, behouden gebleven voor de samenleving. En dat is mooi, want ooit werd het gebouwd met geld van de samenleving om deze te dienen en inspireren. Nog steeds het doel, zegt Channa. “Dat wilden we behouden en versterken. We noemen het zelf niet voor niets een pleisterplaats en Het Huis van de Mogelijkheden; kom maar met je ideeën, dan gaan we kijken wat we voor jullie, of samen, kunnen doen. Met de naam Komdersuut willen we ook het laagdrempelige karakter benadrukken: Kom er eens uit, doe mee! Er gebeurt hier van alles, ook in coronatijd bleven vrijwilligers zich aandienen. We verbinden generaties, bijvoorbeeld met de Historische route op ons terrein. Daarbij worden kinderen aan ouderen gekoppeld. De kinderen leren interviewen en de ouderen kunnen hun levenswijsheid delen. Daarnaast willen we mensen inspireren. Door ze aan te moedigen vaardigheden en passies te delen of hier te komen leren.”

Inzet van veel vrijwilligers

Vooral door de inzet van heel veel vrijwilligers wordt Komdersuut voor steeds meer groepen bewoners interessant. Channa: “De dorpsraad vergadert om en om, de postzegelvereniging komt, Vrouwen van Nu maken er gebruik van en steeds meer groepen bewoners weten de weg naar Komdersuut te vinden. Waarbij ik wil benadrukken dat we hierbij het Dorpshuis niet in de wielen willen rijden. We hebben beide een andere functie en kunnen prima naast elkaar bestaan.” Channa is blij met de continue toestroom van vrijwilligers én bezoekers. “Er zijn ook steeds nieuwe ideeën. Zo heeft de Klusgroep een prachtig terras aangelegd, met fietsen parkeerplekken, waar we graag voor de elektrische fietsen en rollators laadpalen willen aanleggen. Deze zomer draaiden we een pilot waarbij het terras open was in de weekends. We mochten veel wandelaars en fietsers begroeten die bij ons een drankje konden doen en mooie verhalen met elkaar deelden.”

Laten bruisen
Corona had zijn gevolgen, ook voor Komdersuut. Toch is het steeds in beweging gebleven. Channa: “Dat is ook het doel. Als het weer kan wil Komdersuut werken aan het aanbieden van arrangementen, bijvoorbeeld voor retraites. Daarnaast liggen er plannen voor Tweede Kerstdag. We willen een maaltijd organiseren waarbij iedereen kan aanschuiven. Of dat door kan gaan, hangt af van de ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen. Zo willen we Komdersuut vooral in beweging laten blijven, het laten bruisen en de potentie van het Huis van de mogelijkheden in Angerlo waarmaken.”