'Zevenaar moet een activiteitenstad zijn!'

Herman de Bruin en Henk Denters zetten DoeDuiten in voor meer reuring in Zevenaar
”Zevenaar moet geen boodschappenstad, maar een activiteitenstad zijn!”
Pieter de Groen opent om half twaalf in de ochtend de ‘Struunen en Pruuven’-markt op het Raadhuisplein in Zevenaar. Hij bedankt alle vrijwilligers die zich ervoor hebben ingespannen dat er vandaag 39 kramen met lokale lekkernijen en handgemaakte kunst op het plein staan. Voor vandaag heeft hij maar één wens: dat het gezellig is! En belooft de inmiddels ruim 200 aanwezigen dat hij er met alle vrijwilligers de schouders onder gaat zetten om dit iedere twee weken te gaan doen!

Het kán
Volgens twee van de initiatiefnemers, Herman de Bruin en Henk Dinters van Stichting Beeldenroute Zevenaar, is het belangrijkste doel dat er reuring komt in Zevenaar. Herman: “Met deze markt willen we vooral laten zien dat het kán. Want we willen nog veel meer. Een overdekt Raadhuisplein bijvoorbeeld, met een dak dat open en dicht kan. Zodat we hier veel meer kunnen organiseren. En een Kunstroute, de Beeldenroute, van het nieuwe Outletcenter naar het centrum van Zevenaar. Het moet hier geen boodschappenstad maar een activiteitenstad worden.” Henk: “Daarom zijn we ook erkentelijk voor de DoeDuiten-subsidie die we van de gemeente hebben gekregen. Daardoor kunnen de mensen die de kramen vandaag bemensen  dat kosteloos doen.” Herman: “Een ander doel dat we hebben is verbinden. Kunstenaars, verenigingen, actieve bewoners met alle overige inwoners van de gemeente Zevenaar. Zodat verenigingen zich hier op het plein kunnen presenteren, kunstenaars zich op de Beeldenroute tussen het Outletcenter en het centrum van Zevenaar kunnen laten zien en Zevenaar een stad is die je graag bezoekt!”

Ideeën- en wensenboom
Op de markt wordt het snel drukker. Het goede weer, een keer lekker zonnig en niet al te warm, geeft de markt een welkom steuntje in de rug. Er staan kramen met schilderijen, voorwerpen die gemaakt zijn van gerecycled afval, vlees uit de buurt en zelfgemaakte sappen en jams. Bij de tent va Heleen van Zandvoort is het druk. Ze verkoop tassen die geheel gerecycled zijn uit plastic spandoeken die bijvoorbeeld bij festivals en in binnensteden ter decoratie hangen. Ze is blij met de aanloop en de DoeDuiten. “Ik begreep dat we daarom hier kosteloos een kraam kunnen bemensen en dat is gewoon erg prettig.” Ze kan me niet aan een nieuwe laptoptas helpen. “Nee, de meeste tassen zijn wel op dames gericht. Al past jouw laptop wellicht ook wel in een shopper?” De shopper is niet mee naar huis gegaan, wel een kaartje met haar website www.heleenvanzandvoort.nl, zodat ik op de hoogte kan blijven van de tassen die ze maakt. Want dat ze bijzonder zijn, dat is zeker. Bijzonder zijn ook de optredens van Dansschool Vida en het Smartlappenkoor. Bijzonder mooi is dat de eerste ideeën en initiatieven inmiddels in de Ideeën- en wensenboom van Het Krachtlokaal zijn gehangen. Ook deze Struunen en Pruuven markt begon als zo’n idee. Door de DoeDuiten kon het gemakkelijker worden georganiseerd. Vandaag is het doel van Herman en Henk bereikt, want reuring is er!