“Iedere keer weer ben ik verbaasd over hoe mooi het hier is!”

José Vleeming diende met haar mede bestuursleden van Stichting Rafelroutes een aanvraag in voor DoeDuiten. Die waren nodig voor het maken van de prachtige site www.rafelroutes.nl boordevol fiets-, wandel-  en vaarroutes door de Liemers. José: “Ik woon al 40 jaar in de Liemers, waarvan 10 jaar aan de Dijk in Ooij, maar ik ben iedere keer weer verbaasd over hoe mooi het hier is!”

Het project Rafelroutes kreeg ergens in 2017 vorm in de hoofden van José en een vriendin. José: “Sinds 2015 maken wij wandelingen langs de rafelranden van de Liemers. In 2017 ontstond, aan het einde van de wandeling het idee om er meer mee te gaan doen. Mijn wandelvriendin was hartstikke druk met van alles en nog wat, maar zette me wel op het spoor van een eerste bestuurslid van de Stichting. En via hem rolde het balletje verder. Inmiddels zijn we met z’n vieren en vullen we elkaar mooi aan. We hebben een routemaker, een voorzitter die de Stichting aanstuurt en een geschiedkundige. Ik fungeer als trekker en doe de communicatie. Daarnaast zijn er nog historici uit de streek bij betrokken die zorgen dat alle informatie over de routes ook is gecheckt.”

Prachtig gebied
“De Rafelroutes zijn rondjes van 40 tot 45 kilometer langs de rafelranden van de Liemers. Je kunt ze wandelen, fietsen en we willen ook vaarroutes gaan aanbieden. Het project kent twee lagen: de routes zelf met de ontdekkingen onderweg, en een tweede laag met verdiepende informatie. Dat zijn  interviews met inwoners van de streek die iets interessants te vertellen hebben over de ontdekkingen, de points of interest!” José vindt het gebied prachtig. “Het is overal anders; bij Spijk en Tolkamer is het heel anders dan bij Lathum of Giesbeek of in Megchelen. Daarnaast kent de streek heel veel spannende historie, mooie streekproducten, kunst, muziek; er is hier van alles! En waar je ook bent, je kunt overal naar ‘het buitenland’: de Veluwe, Achterhoek, Betuwe, zelfs Duitsland. We zijn echt razend enthousiast. Er zitten heel veel uren in en dankzij de DoeDuiten kunnen we straks, op 31 december, een mooie website lanceren. Dat gaan we met veel bombarie doen! Voor 1 april, als het toeristenseizoen start, moet ons hele project staan.”

100.000 wandelaars en fietsers
De Stichting Rafelroutes is niet alleen enorm enthousiast, maar ook bijzonder ambitieus. Jose: “We hopen ooit met onze Rafelroutes op de Wandel- en fietsbeurs in Utrecht te staan. Om zo ons ultieme doel te bereiken: 100.000 wandelaars en fietsers in de Liemers! Er ligt hier zoveel potentieel in routes, maar dat wordt nog niet volledig benut. Daarom willen we ook echt doorlinken naar sites van anderen, zodat we zoveel mogelijk routes kunnen aanbieden aan alle geïnteresseerden.

Meer informatie?
Heb je vragen, wil je meer informatie of het project mee helpen? Mail José via info@rafelroutes.nl